Öppet seminarium

Vetenskap, teknologi och mänsklighetens framtid

Datum: 15 februari 2016
Tid: 16:00-18:00

Nya radikala teknologier inom t.ex. bio-, nano- och IT-området utlovar enorm potential till ekonomisk vinning och förbättrade villkor för mänskligheten. De verkar också föra med sig betydande risker, inklusive risken för mänsklighetens undergång. I sin nya bok Here Be Dragons: Science, Technology and the Future of Humanity (Oxford University Press, 2016) argumenterar Olle Häggström för att vi behöver agera med helt annan grad av framsynthet än vad som idag är fallet, i syfte att försöka skörda frukterna samtidigt som vi undviker riskerna. Med utgångspunkt från boken kommer här att diskuteras de nya teknologiernas möjligheter och risker, och i vad mån (och i så fall hur) vi genom framsynt agerande kan bättra på oddsen för ett lyckligt utfall.

Tid: 15 februari, kl. 16.00–18.00. Efter seminariet blir det mingel för de som vill stanna kvar en stund.
Plats: Svea Konferens & Matsal, Holländargatan 10, Stockholm (Hötorget är närmsta t-bana).

Deltagare:
Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers
Hannes Sjöblad är Sverigeambassadör för Singularity University. Han har en bakgrund som företagsledare, teknikaktivist och biohacker
Ann-Sophie Crepin är forskare vid Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Karim Jebari är filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Moderatorer Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier, och Christer Sturmark, författare och förlagschef för Fri Tanke förlag. Seminariet arrangeras i samarbete med Fri Tanke förlag. Anmäl dig här!

Vill du få inbjudningar till våra seminarier? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Tidigare aktiviteter och dokumentation