Öppet seminarium

Vem vinner nätkriget? Misstro och nätaktivism i lögnens tid (webinar)

Datum: 29 oktober 2020
Tid: 13:00-15:00

Det pågår ett krig på webben mellan olika berättelser om verkligheten. Detta krig utkämpas av nätsoldater med tydliga politiska agendor. Men vilka politiska idéer är det som står i centrum för detta krig? Vilka är bäst rustade att föra nätkriget? Vad innebär nätkriget för den etablerade journalistiken och dess kanaler? Måste journalistiken förändras i det nya medielandskapet, eller är det tvärtom viktigare än någonsin att slå vakt om traditionella journalistiska dygder? Hur påverkas i det långa loppet demokratin och det offentliga samtalet?

Hör forskare och praktiker i ett samtal om journalistik och nätaktivism i seminarieserien Offentliga samtal - forskare möter praktiker.

Seminariets två föredragande forskare

När politiker byter sida: parasiterande ”nyheter” och journalistikens kris 
Stora förändringar i medielandskapet har lett till att gränserna mellan nyhetsinnehåll och politisk kommunikation i journalistiska format har börjat luckrats upp. Vad som anses vara nyheter är inte lika enkelt att avgöra som tidigare. En ny studie uppmärksammar vad som händer när svenska politiker byter sida och blir "nyhetsproducenter".

Mattias Ekman, docent, medie- och kommunikationsvetenskap, Stockholms universitet

Alarmerte borgere? Mediebruk, mistillit og alternative medier
Men mistilliten til de etablerte nyhetsmediene er sterk hos de borgerne som er mest kritiske til innvandrings- og integreringspolitikk. Hva består denne mistilliten i og hvordan preger den deres mediebruk, deltakelse i offentlig debatt og offentlige tilknytning? Obs! Presentationenen hålls på norska.

Tine Ustad Figenschou, professor i medievetenskap vid Oslo Metropolitan University

Panel

Jonathan Lundberg, journalist och författare till Sverigevänner – ett reportage om det svenska nätkriget.
Lisa Bjurwald är författare, debattör, journalist och författare till Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar Internet (2013).
Sebastian Bay, forskare FOI, tidigare projektledare och analytiker på MSB. Har bland annat arbetat med att stödja skyddet av valet 2018.

Moderator: Folke Tersman

Registrera dig här för att få länk till webinariet och instruktioner om hur du enkelt ställer frågor till talarna!

Seminarieserien Offentliga samtal arrangeras av Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier.


Tidigare aktiviteter och dokumentation