Öppet seminarium

Offentliga samtal: Vem vill bli politiker?

Datum: 16 september 2016
Tid: 10:00–12:30

Trots att politiker ständigt är i fokus för mediernas granskningar och riskerar påhopp från motståndare och nättroll, väljer vissa den politiska banan. Men hur representativa är egentligen de politiker vi röstar på? Hur har de tagit sig upp på den politiska scenen och vilka är de? Hur ser rekryteringsvägarna ut? Varför lämnar vissa politiken medan andra stannar kvar? Får vi verkligen de bästa beslutsfattarna? Har vi de politiker vi förtjänar? Eller ställer vi rent av för höga krav på våra folkvalda? Möt forskare och praktiker som samtalar kring politikeruppdragets förutsättningar.

Medverkande
Torsten Persson, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet
Lena Wägnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Panelister
Clara Lindblom, (V) äldre- och personalborgarråd i Stockholm
Henrik Berggren, redaktör och historiker  
Jens Orback, fd statsråd i justitiedepartementet

Moderator: Folke Tersman

Tid: Fredag 16 september, kl. 10:00–12:30, inklusive efterföljande lunchmacka
Plats: Stora salen på Nalen, Regeringsgatan 74 i Stockholm.

Program

Politiker smartare än sina väljare med Torsten Persson
Vem som blir politiker har stor betydelse för hur vår representativa demokrati fungerar. Vi vill att politikerna skall vara kompetenta för att fatta så bra beslut som möjligt i varje enskild policyfråga, men vi vill också att de (tillsammans) skall vara representativa för ett brett spektrum av befolkningen för att balansera olika intressen mot varandra. Ta del av forskningsresultat kring politikernas kompetens och representativitet, som bygger på unika individdata för alla kandidater, i alla partier, i alla svenska kommuner, i alla val sedan 1982.

Vad händer när omsättningen bland politiker ökar? med Lena Wägnerud
Allt fler politiker sitter allt kortare tid i riksdagen. Den traditionella partiarbetaren, för vilken tiden i riksdagen var kronan på en lång karriär, är på väg ut. In kommer istället politiska entreprenörer där riksdagen är en av många arenor att vara verksam på. Varför är det så? Har det någon betydelse för demokratins funktionssätt att omsättningen på politiker ökar? Lämnar kvinnor politiken i större utsträckning än män?   

 

Seminariet ingår i serien "Offentliga samtal - forskare möter praktiker", som anordnas i samarbete med Vetenskapsrådet.

Vill du få inbjudningar till våra seminarier? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Dokumentation

Tidigare aktiviteter och dokumentation