Öppet seminarium

Offentliga samtal: Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?

Datum: 22 april 2021
Tid: 10:00-12:00

Parrelationen som investeringsobjekt eller användningsområde befinner sig i snabb utveckling. Föräldraskap, sex, arbetsordning, migration, sällskap, ekonomisk trygghet eller religiöst välsignad livsform – de klassiska skälen att bilda par har påverkats starkt av samtida strukturförändringar: bioteknologisk utveckling, sekulariserad familjejuridik, globaliserad arbetsmarknad, ökad migration, medieoptimerad dejtingkultur och sexualitetens normförändringar.

Samtidigt visar forskning att vi gifter oss hög utsträckning. Vad beror det på? Nykonservatism? Eller tvärtom att möjligheten sekulariserats och de juridiska arrangemangen liberaliserats? Vad är ett par? Hur förändras samhälle och kultur när livsprojekten barn och kärlek allt oftare är åtskilda från början? Vad ska en modern relation leverera – intimitet, reproduktion, trygghet, pengar? Och hur har synen på relationsskapande förändrats med tiden?

Dessa frågor reds ut och diskuteras i vårens första Offentliga samtal, där forskare möter praktiker i ett seminarium om den moderna parrelationen. Seminariet är digitalt och du som tittar kan ställa frågor till forskarna och panelen.

Från vi till jag – har den andre försvunnit från våra relationer?

Har den moderna parrelationen reducerats till en arena för ett ensidigt självförverkligande? Ett verktyg för att jag ska få ut det jag vill ha av livet. En sociologisk analys av samtidens relationer visar att många är så fångade av den egna bilden av sin partner att de inte förmår möta den andre i relationen.

Emma Engdahl, professor i sociologi, Göteborgs universitet

Vad finns det för skäl att gifta sig idag? Forskning om giftermål och separationer

Kan din syn på relationer och jämställdhet påverka sannolikheten att du gifter dig? Väger kvinnans eller mannens äktenskapsplaner tyngst? Hur påverkas din relation av vem som tar störst ansvar för barn och vad händer om relationen tar slut? Ta del av vad forskningen säger på området.

Ann-Zofie Duvander, professor i demografi, Stockholms universitet samt professor i Sociologi vid Mittuniversitetet

Panel

  • Helena Granström, författare m.m.
  • Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog
  • Carola Sörgjerd, familjerättsexpert på Familjens Jurist

Moderator

Helena Bornholm, Vetenskapsrådet

Digitalt

Registrera dig här för att få en länk till seminariet

 

Seminarieserien Offentliga samtal sker i samarbete med Vetenskapsrådet. Vi bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan icke-forskare i ett samtal inför en publik. Vårens samtal är digitalt och du som tittar har möjlighet att ställa frågor.


Tidigare aktiviteter och dokumentation