Öppet seminarium

Klimatförändringarna efter Paris – vad gör vi nu?

Datum: 5 april 2016
Tid: 08:30–10:00

Att mota klimatförändringarna kräver stora förändringar i bland annat hur vi konsumerar och producerar vår  mat. Förra årets klimatmöte i Paris har beskrivits som ett genombrott för den internationella klimatpolitiken, men kan vi förvänta oss att de nödvändiga förändringarna sker när världens länder förväntas höja sina ambitioner frivilligt? Välkommen till ett seminarium där vi diskuterar dagens trender i den internationella klimatpolitiken, både ur empiriskt och filosofiskt perspektiv.

Förra årets klimatmöte har äntligen givit oss ett avtal om att förhindra klimatförändringarna och deras effekter som samlar alla världens länder. Men Parisavtalet väcker också frågor. Istället för att sätta ett tak för och fördela det totala utsläppsutrymmet har man gått över till ett system där varje land sätter upp sina egna utsläppsmål vilka granskas efter en femårsperiod. Hur det går för klimatet beror alltså på om världens länder frivilligt höjer sina klimatambitioner.

Men kan de nödvändiga förändringarna av exempelvis energiförsörjning, matproduktion, konsumtionsmönster och förvaltning av ekosystem förväntas ske inom ramen för Parisavtalet? Vilka knäckfrågor väcker detta avtal för det internationella klimatsamarbetet? Och hur bör ett land som Sverige agera?

Medverkande:
Johan Rockström, Stockholm Resilience Centre
Åsa Persson, Stockholm Environment Institute
Göran Duus-Otterström, Institutet för framtidsstudier
Gustaf Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier (moderator)

Tid: Tisdag 5 april, kl. 08.30–10.00 med enklare frukost från kl. 08.00
Plats: Institutet för framtidsstudier, Holländargatan 13 i Stockholm

Vänligen anmäl dig för att försäkra dig om en plats!

Seminariet arrangeras av Institutet för framtidsstudier Stockholm Resilience Centre och regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling.

 

Vill du få vårt nyhetsbrev med inbjudningar till seminarier? Prenumerera här!


Dokumentation

Tidigare aktiviteter och dokumentation