Öppet seminarium

Författarsamtal på Rikstolvan

Datum: 24 - 25 juli 2021
Tid:

Under rubriken ”Att göra konst av dokumentärt material” bjuder Rikstolvan in fyra aktuella författare till samtal. Evenemanget utgör en del av Staffan Juléns forskningsprojekt  Den värsta lögnen är den dokumentära.

De fyra författarna Johan Croneman, Lone Aburas, Elin Cullhed och Philomène Grandin bjuds in att utifrån sina egna verk belysa gränslandet mellan autofiktion, fiktion och biografi och diskutera vad dessa genrebestämningar innebär. Hur långt kan/får/vill man gå i sin egen berättelse om sitt liv? Stämmer det att man kan tillåta sig en större frihet i en berättelse om verkliga personer om man kallar den för roman? Vilken slags frihet möjliggörs? Vilka regler och principer finns att följa för fiktion respektive dokumentär? Vilka förändringar i verkligheten som berättelsen bygger på är möjliga och vilka är inte möjliga? Varför?

Samtalen leds av författaren Marit Kapla, Augustprisvinnare 2019 för sin debutbok ”Osebol” (Teg Publishing, 2019) som även den bygger på dokumentärt material.

Läs mer om eventet på Rikstolvans webbplats 


Tidigare aktiviteter och dokumentation