Öppet seminarium

Fan ska vara teaterdirektör! Ledarskap i svensk teater

Datum: 3 juni 2024
Tid: 19:00-21:45

Plats: Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20, Norra Bantorget i Stockholm

En kväll om konstnärligt ledarskap i den svenska teaterbranschen bestående av en gestaltande presentation och ett panelsamtal om ledarskap i svensk teater.

Ledarskap är ett omtvistat fenomen inom svensk teater. Upplevelser och erfarenheter av brister relaterade till (konstnärligt) ledarskap diskuteras återkommande i branschens sammanhang. Med kritiken följer också krav på förändring och utveckling. 

Regissören och doktoranden Carolina Frände avslutar inom kort ett treårigt konstnärligt forskningsprojekt, Uppdrag: Konstnärlig chef, där hon undersökt hur idéer och föreställningar om ledarskap uppstår och cirkulerar bland alla som arbetar i den svenska teaterbranschen. I projektet har Carolina använt konstnärliga metoder för att vetenskapligt undersöka ledarskap på teatern. Ett hundratal teaterarbetare har bidragit till forskningen genom att spela ett brädspel om konstnärligt ledarskap: Fan ska vara teaterdirektör! 

När det nu är dags för redovisning av projektet kommer det ske i form av en enklare föreställning där Carolina tillsammans med skådespelare gestaltar forskningsresultaten. Förutom den sceniskt gestaltade presentation ingår i varje redovisningstillfälle ett unikt samtal, där särskilt inbjudna gäster diskuterar ledarskap, scenkonst och forskning.

Medverkande i föreställningen
Robin Keller, skådespelare
Moa Silén, skådespelare
Anna-Lena Efverman, skådespelare
Thérèse Brunnander, skådespelare
och Carolina Frände

Medverkande panelister
Anna Pettersson, teaterchef SIT
Petra Brylander, VD/Konstnärlig ledare Malmö Stadsteater
Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara
Malin Axelsson, konstnärlig ledare Unga Riks/Riksteatern
Moderator: Carolina Frände

Boka din plats för 20 kr på www.strindbergsintimateater.se


Tidigare aktiviteter och dokumentation