Ekholm, Anders , Caesar, Ina & Peter Lindgren | 2025
En handlingsplan för införandet av en nationell preventionsinfrastruktur.
I över tre decennier har Hälso- och sjukvårdslagen slagit fast att vården ska förebygga sjukdom och främja hälsa – ändå går resurserna huvudsakligen till att reaktivt behandla redan uppstådda problem. De vetenskapliga och samhällsekonomiska incitamenten för prevention är fastslagna sedan länge, ändå sker det ingen direkt omställning av våra samhällsresurser. Den nya socialtjänstlagen kräver mer evidens, data och samordning i socialtjänstens vardag och där finns kanske den största potentialen för prevention – inte bara för ett bättre liv utan även för verkliga systemförändringar och långsiktiga samhällsbesparingar.
Folkhälsomyndigheten och Vinnova har fått ett regeringsuppdrag (S2024/01659) för att utveckla det preventiva arbetet genom utfallskontrakt – ett stort steg framåt för offentligt finansierad verksamhet. Denna rapport kompletterar det uppdraget med en konkret modell som kan omsättas i praktiskt arbete redan under 2025, för att vara i storskalig drift från 2026. Modellen är utformad för att både möjliggöra ett snabbt införande och att samtidigt skapa en generisk infrastruktur för all typ av prevention på sikt. För att det ska bli verklighet krävs att flera aktörer agerar – och det behöver ske redan under 2025.
Vi föreslår ett införande i två steg. Första steget är att starta ett nationellt införandeprojekt med fokus på prediabetes, där insatser på nationell nivå testas i praktiken samtidigt som infrastrukturen byggs upp. Praktiskt arbete kommer att vara avgörande, inte minst för olika delar av offentligt finansierad verksamhet att börja arbeta på nya sätt. Även om i princip alla delar är välkända, innebär detta sätt att organisera en storskalig systeminnovation. Andra steget handlar om att ytterligare vidareutveckla infrastrukturen, datahanteringen och de samarbeten som ska möjliggöra att fler medborgare i Sverige kan få tillgång till riktade preventiva insatser. Modellen är byggd för att kunna användas för alla former av målgrupper, samhällsutmaningar och olika typer av investeringar. Modellen kan även vara ett verktyg för politiken – för att i framtiden kunna göra riktade budgetsatsningar mot prevention, med tydliga mål och mätbara resultat.