Öppet seminarium

Sakli(g)t 2024: Sveriges första sakprosafestival

Datum: 2 - 4 augusti 2024
Tid: 10:00-18:00

Sakli(g)t är Sveriges första festival för litterär facklitteratur och arrangeras av kulturhuset Rikstolvan utanför Simrishamn i samarbete med Institutet för Framtidsstudier och Linnéuniversitetet.

Med tanke på sakprosans centrala roll som kunskapsförmedlande länk mellan vetenskap och allmänhet behöver Sverige en arena där den berättande sakprosaboken står i centrum för fördjupade diskussioner kring de politiskt alltmer brännande frågorna om fakta, sanning, berättelse, verklighet och hur form och estetik påverkar både kunskapen i sig och vilken kunskap som blir gångbar i dagens teknologiskt rörliga medielandskap. Sådana mötesplatser för producenter och konsumenter av dokumentärgenren har länge funnits i de nordiska grannländerna, men ännu inte i Sverige.

I årets program ingår författarsamtal med Åsa Wikforss, Nicolas Lunabba, Saga Cavallin, Johan Hilton, Lyra Ekström Lindbäck, Gudrun Schyman, Lasse Berg och Elena Kostiutjenko. Sammanlagt kommer 50 författare att framträda på festivalen.

Läs programmet och köp biljetter här!

Institutet är tillsammans med Rikstolvan medgrundare till festivalen, som lanserades förra året. En permanent etablering av festivalen har möjliggjorts med medel från Institutet för Framtidsstudier, Linnéuniversitetet, Stiftelsen Natur & Kultur, Svenska Akademien, Kulturrådet, Simrishamns kommun och Region Skåne.

Prenumerera på IFFS nyhetsbrev för att få information om framtida seminarium.


Tidigare aktiviteter och dokumentation