Öppet seminarium

Makt utan mandat. De policyprofessionella i svensk politik

Datum: 20 april 2015
Tid: 16:00–18:00

Antalet policyprofessionella i Sverige har ökat kraftigt under de senaste decennierna – personer som är anställda för att bedriva politik utan att själva vara förtroendevalda. Vilka är de? Vad vill de?

Omslag till boken Makt utan mandatI samband med seminariet släpps boken med samma namn, utgiven av Dialogos Förlag. Den redovisar resultatet av ett forskningsprojekt om de policyprofessionella i svensk politik. Det handlar om bland andra politiskt sakkunniga, politiska sekreterare, pressekreterare, PR-konsulter och utredare på fackförbund och tankesmedjor. Det är en grupp människor som har ökat kraftigt i antal under de senaste decennierna och vars inflytande också har ökat markant.

"Makt utan mandat" syftar på att det är mycket oklart på vilka grunder som denna grupp utövar politisk makt och inflytande. Analysen bygger på ett omfattande och unikt intervjumaterial samt en kartläggning av denna växande och för de flesta människor osynliga grupp politiska aktörer.

Inleder och modererar gör Gustaf Arrhenius, VD för Institutet för framtidsstudier.

Författarna:
Christina Garsten - professor i socialantropologi
Bo Rothstein - professor i statsvetenskap
Stefan Svallfors - professor i sociologi

Kommentatorer:
Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé
Anette Törnqvist, ansvarig för samhällsrelationer på Svenska spel

Seminariet hålls på Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15 i Stockholm.

Ladda ner inbjudan som pdf

Seminariet kommer att filmas av SVT Forum. När inspelningen finns tillgänglig kommer en länk dit att finnas på denna sida.

Seminariet är fullsatt! Om du vill sätta upp dig på reservlista och/eller få länk till SVT Forums inspelning när den lagts upp, anmäl dig till Erika Karlsson, [email protected]

 

Vill du få inbjudan till våra seminarier på mailen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Tidigare aktiviteter och dokumentation