Konferens

Kvalitetsmässan

Datum: 3 - 5 november 2015
Tid:

Kvalitetsmässan hålls på Svenska Mässan i Göteborg 3–5 november. Anders Ekholm kommer att vara där och prata digitalisering, robotisering och integritet.

IT.nu
Tisdag 3 november, 13.40–14.40

Fungerande IT-system i vården borde vara lika självklart som att det finns lokaler och utrustning. Framförallt eftersom systemkostnaderna är uppemot 8 miljarder om året. Inom telekombranschen arbetar man med enkelt utbytbara moduler. Fungerar inte en del i systemet ersätts den snabbt av någon annan. Hundratals leverantörer interagerar på det här sättet med varandra över hela världen. Varför arbetar inte vården på samma sätt? Förbättringspotentialen inom vården med hjälp av IT är enorm.

Anders Ekholm, vice vd Institutet för Framtidsstudier, Karin Båtelson, överläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande Sjukhusläkarna, samt Emma Spak, ordförande SYLF och Torsten Håkansta, generaldirektör eHälsomyndigheten.
Moderator: Karin Klingenstierna.

Kommer maskiner att ersätta läkare?
Tisdag 3 november, 13.00–13.10

Hur digitaliserar vi våra myndigheter?
Onsdag 4 november, 08.50–10.10

För 15 år sedan när IT-boomen stod på topp var Sverige ledande i Europa när det gällde digitaliseringen av offentliga e-tjänster. Nu tillhör vi inte ens den bästa tredjedelen. En framgångsrik digitalisering kräver samverkan vilket inte är så lätt med våra självständiga myndigheter. Efter 15 år av kräftgång är det många som undrar: Är det alls möjligt att digitalisera våra myndigheter? Och hur ska det i så fall gå till?

Ardalan Shekarabi, civilminister, Anders Ekholm, vice vd Institutet för Framtidsstudier, Darja Isaksson, grundare Ziggy Creative Colony och Per Mosseby, avdelningschef för digitalisering SKL.
Moderator: Bo Dahlbom, professor vid IT-universitetet i Göteborg.

Den dyrbara integriteten
Torsdag 5 november, 14.30–15.30

Digitaliseringen gör att allt mer information om allt fler blir allt mer tillgänglig. Det ger snabbare och säkrare service, men har ett pris. Risken för intrång i den personliga integriteten ökar. 2011 förstärktes grundlagen men frågan är vilka effekter det haft. Det ska den parlamentariska integritetskommittén ge svar på. Kommittén har också i uppdrag att kartlägga och analysera integritetsriskerna. Nya lagändringar kan bli aktuella liksom ett integritetsskyddsråd.

Göran Gräslund, regeringens utredare Integritetskommittén, Anders Ekholm, vice vd Institutet för Framtidsstudier, Caroline Olstedt Carlström, dataskyddschef Klarna och Sara Lei, ledamot för SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening).
Moderator: Patrik Sundström, programansvarig för eHälsa SKL.

Läs mer om Kvalitetsmässan


Tidigare aktiviteter och dokumentation