Öppet seminarium

Forskning och idéer för en ljusare framtid

Datum: 16 oktober 2018
Tid: 13:00-17:00

Såhär under valets efterspel kan man börja fundera över vad det är politiken egentligen borde syssla med. Vilka är vårt moderna samhälles största utmaningar, och vad kan göras för att övervinna dessa med en ljusare framtid i sikte?

Det här är frågor som faktiskt tycks ha sina svar. I tre års tid har 300 forskare världen över organiserat sig i nätverket International Panel on Social Progress (IPSP), och sammanställt tillgänglig kunskap om de utmaningar vi står inför, om de principer och metoder som finns för att förbättra våra samhälleliga institutioner, och granskat alla möjliga former av långsiktig samhällsförändring.

I boken Ett manifest för sociala framsteg. Idéer för ett bättre samhälle presenteras en del av detta arbete tillsammans med en vision om hur marknader, företag, välfärdspolitik och demokratiska processer kan omformas för att skapa samhällen baserade på principer om värdighet, hållbarhet och rättvisa. Budskapet är tydligt, ett bättre samhälle är möjligt, och alla kan bidra till denna förändring.

Under denna eftermiddag kommer några av slutsatserna att presenteras, och den vision om vägen till en ljusare framtid som finns med i boken att diskuteras. Välkommen att ta del av en utmanande men ljus bild av vart vårt samhälle kan vara på väg!

 

AGENDA (OBS! Hela seminariet kommer att hållas på engelska)

13.00–13.10 Welcome
Gustaf Arrhenius
, VD för Institutet för Framtidsstudier, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och en av deltagarna i IPSP inleder eftermiddagen med eftermiddagens moderator Jens Orback.

13.10–14.30 Sources of worry, reasons for hope
Marc Fleurbaey, professor i ekonomi vid Princeton University, initiativtagare till IPSP och huvudförfattare till Ett manifest för sociala framsteg berättar i stora drag om de utmaningar vi står inför och vilka möjligheter vi kan ta tillvara

Kerstin Sahlin, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet och en av deltagarna i IPSP, gör nedslag på området "Markets, Finance and Corporations"

Denny Vågerö, professor em i medicinsk sociologi vid CHESS på Stockholms universitet och en av deltagarna i IPSP, gör nedslag på området "Global Health and the Changing Contours of Human Life"

Panelsamtal med samtliga ovan nämnda, om bland annat hur forskare kan bidra till samhällsutvecklingen.

14.30–15.00 Fikamingel

15.00–16.15 Acting for social progress
Marc Fleurbaey presenterar den vision om hur våra samhällen kan bli bättre genom att bland annat finna en politisk tredje väg, en reformerad kapitalism och så kallade change-makers

Reaktioner från och panelsamtal med:
Kristina Persson, grundare av tankesmedjan Global Utmaning och tidigare minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete
Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, tidigare departementsråd och chefsekonom på SKL
Carlos Rojas, analyschef på Sweden Research och en aktiv röst i frågan om social hållbarhet och migration
Robert Watt, kommunikationschef på SEI

16.15–17.00 Mingel 


Plats:
Playhouse, Drottninggatan 71 i Stockholm

Seminariet är kostnadsfritt men kräver anmälan. Anmälan efter 8 oktober är bindande vilket betyder att vi kommer behöva ta ut en avgift om 350 kr om du inte dyker upp. Seminariet kommer att spelas in, vilket innebär att du i publiken kan komma med i bild.

Anmäl dig här!

Efter seminariet blir det så klart mingel och kl. 17.00 bjuder vi in till världspremiären av dokumentären A New Society! Passa på att stanna kvar en stund - läs mer här.

Om du har frågor, kontakta Erika Karlsson, [email protected]


Dokumentation

Tidigare aktiviteter och dokumentation