Öppet seminarium

Den nya ojämlikheten och fördelningspolitiken som försvann

Datum: 7 november 2016
Tid: 18:00-19:30

Katalys i samarbete med Institutet för Framtidsstudier och ABF Stockholm bjuder in till föredrag med statsvetaren och professorn Keith Banting från Queen's University, Kanada.

Tid: Måndag 7 november, 18.00-19.30
Plats: ABF-huset i Stockholm, Sandlersalen.

Professor Keith Banting har studerat den nya ojämlikheten i Kanada – framförallt dess politiska inramning och vilken betydelse den har för fördelningspolitiken. Han lyfter tre förståelser av den växande ojämlikheten: den traditionella idén om fattigdomsbekämpning, den nyare parollen om 99 procent mot de rika 1 procenten och sist fokuseringen på medelklassens villkor och problem.

Banting adresserar medelklassens roll i kampen om ojämlikhetens framtid – allierar sig medelinkomsttagare med låginkomsttagare eller höginkomsttagare? Det har en avgörande roll för vilka politiska verktyg och reformer som blir aktuella. I den kanadensiska kontexten menar Banting att de politiska partierna har en viktig roll i att skapa opinion för en ny och fördelande jämlikhetspolitik.

Föredraget på cirka 40 minuter följs av kommenterar och samtal med Ylva Hasselberg, professor i ekonomisk historia vid Uppsala och Aron Etzler, partisekreterare Vänsterpartiet. Vad kan vi i Sverige lära av den kanadensiska utvecklingen? Hur ser slaget om en ny fördelnings- och jämlikhetspolitik ut i Sverige?

Medverkande:
Keith Banting, professor i statsvetenskap vid Queen's University
Ylva Hasselberg, professor i ekonomisk historia vid Uppsala Universitet
Aron Etzler, partisekreterare Vänsterpartiet och författare till Reinfeldteffekten
Moderator: Enna Gerin, utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys

Föredrag och efterföljande samtal hålls på engelska.
Arrangörer: Katalys, Institutet för Framtidsstudier, ABF Stockholm

Keith Banting är professor i statsvetenskap och policystudier vid Queen’s University, Kanada. Banting doktorerade vid Oxford University och hans forskning fokuserar på offentlig politik i Kanada och andra västerländska demokratier. Han har undervisat vid universitetet British Columbia, och varit gästforskare vid bland annat London School of Economics och Harvard University. Han är författare och redaktör för ett tjugo-tal böcker och författare till en lång rad forskningsartiklar.

Föredraget hålls i samband med Katalys och ABF Stockholm och hålls på på ABF-huset i Stockholm, Sandlersalen. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

Vill du få påminnelser om våra forskarseminarier? Prenumerera här!


Dokumentation

Tidigare aktiviteter och dokumentation