Isabella Lövin i DI om framtiden - och IFFS 50-årsfest

"Jag var på Institutet för Framtidsstudiers 50-årsjubileum och fick en lång rad jobbiga frågor om var världen kommer att vara om 50 år. Svaren på enkäten som alla gäster fick besvara kommer att avslöjas på institutets 100-årsjubileum – om det blir ett sådant. Till exempel: Hur många ppm koldioxid kommer det att finnas i atmosfären 2073?" Så börjar tidigare miljö- och klimatminister Isabella Lövins krönika om världen 2073 i Dagens Industri. 

Hon skriver vidare: 

"Länken med frågorna som följde med festinbjudan var lite som att råka trampa på en rostig spik. Det var bara att försöka med största lugn avlägsna den, men smärtan efteråt satt i länge. Tror jag verkligen att världen kommer att begränsa koldioxidutsläppen så att vi håller oss under 1,5 grader? Med tanke på den fortfarande brant stigande ”hockeyklubban”-kurvan av koldioxid i atmosfären, och med ren sannolikhetsberäkning – även kombinerad med min mer viljemässiga optimism – slutade jag ändå på ett gradantal som inte är i linje med Parisavtalets minst ambitiösa mål. Men vad kommer det innebära för Sveriges befolkning och ekonomi? Min man och jag drog lite olika slutsatser. Han trodde vi skulle få miljoner klimatflyktingar, jag trodde mer på stängda gränser och minskat barnafödande. 

Och ett inbördeskrig i USA? Med alla vapen, radikalisering, AI, fake news, orkaner och översvämningar – jag måste ju erkänna att sannolikheten inte är negligerbar. Vad skulle det innebära för världsfreden? För ekonomin?

Men – världen är inte en newtonsk maskin där varje handlings konsekvens finns inbyggd i det som är och har varit – det är också ett av problemen med framtidsstudier. Forskarna jobbar därför med olika möjliga scenarier, och försöker visa på konsekvenser av olika val här och nu. 

Ett mer kreativt förhållningssätt är så kallad backcasting: en metod som går ut på att man bestämmer var man vill vara i framtiden och sedan tittar på vad som krävs för att nå dit."

Isabella Lövin var språkrör för miljöpartiet 2016-2019 och Sveriges miljö-och klimatminister   2019-2021. 

Läs hela krönikan här (låst artikel) 

Relaterat material