Gustaf Arrhenius om framtidsscenarier och friheten i ovissheten

Vad skulle vara ett positivt scenario för den närmsta framtiden? Och varför är det faktiskt befriande att inte veta hur allt kommer att bli? Gustaf Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier intervjuas i ett specialprogram om framtiden som sändes i P1 på trettondagen. 

- Det vore tråkigt om vi visste precis vad som skulle hända. Man skulle kunna säga att det skulle undergräva känslan av att ha kontroll och frihet i livet. För om vi visste precis vad som skulle hända, vilket utrymme skulle då finnas att skapa våra egna liv? Ovisshet är också kopplat till hopp. Vi kan hoppas att saker kommer bli på vissa sätt, men det hoppet skulle försvinna om vi visste hur allting skulle bli, säger Gustaf Arrhenius. 

Ett positivt scenario för framtiden handlar om klimatkrisen och att de stora aktörerna bestämmer sig och kommer överens tillsammans menar Gustaf Arrhenius. 

- Vi vet rätt väl vad vi behöver göra åt klimatförändringarna. Det bästa som skulle kunna hända var om vi fick överenskommelser eller institutioner på plats för att hantera detta på en global nivå. Det behövs en skatt på koldioxid, och att satsa rejält på att utveckla de gröna energikällorna. Det satsas egentligen väldigt lite pengar på detta om man jämför med till exempel forskning om att utveckla vapen. Enormt mycket mer pengar går till forskning i försvarsindustrin. Om vi bestämde oss och körde ett Mannhattanprojekt på att utveckla alla de gröna teknikerna skulle det vara fantastiskt. Samt att de stora utsläpparna gick ihop i en klubb och kom överens om att dra ner sina utsläpp.

I programmet togs även idén om en ombudsperson för framtida generationer upp.

Det handlar om att vi behöver långsiktiga beslut. Politiken, framförallt den nationella politiken tenderar att bli väldigt kortsiktig och bara handla om bensinpriset imorgon eller någon liknande. En ombudsperson för framtida generationer skulle ha i uppgift att granska all lagstiftning utifrån perspektivet av framtida genrationer och föra in detta perspektiv mycket mer i debatten. Då skulle vi få större långsiktighet i besluten, säger Gustaf Arrhenius. 

Lyssna på programmet. Intervjun med Gustaf Arrhenius börjar cirka 57 minuter in i sändningen.