Hoppa till innehållet

Basinkomst: Ett verktyg för att justera orättvisa eller en orättvis omfördelning av resurser?

Vad innebär det egentligen när forskare och politiker pratar om basinkomst? Basinkomst skulle kunna likställas med en allmän och villkorsfri inkomstgaranti. En sådan inkomstgaranti baseras på idén om att människors förutsättningar inte ska vara beroende av omständigheter de har lite eller ingen kontroll över, såsom familjebakgrund eller socialt nätverk.

Basinkomst har diskuterats sedan 1970-talet och idén har rönt ökat intresse de senaste åren. I januari sjösatte Finland som första land i Europa ett pilotprojekt gällande ett två år långt basinkomstexperiment, och liknande projekt planeras framöver i Nederländerna, Kanada och Kenya. Kan basinkomst användas som ett medel för att omfördela resurser mer rättvist, eller bör vi se det som en orättvis fördelning av andras hårda arbete? Dessa frågor reder Simon Birnbaum, forskare vid Institutet för Framtidsstudier, ut i ett blogginlägg för Oxford University Press.

Läs hela blogginlägget här: A basic income for all: crazy or essential?

Vill du veta mer om basinkomst kan du lyssna på inspelningen av vårt seminarium Basinkomst – nyckeln till ett fritt samhälle och en sund ekonomi?. Huvudtalaren Philippe Van Parijs, en av världens mest kända förespråkare för basinkomst, presenterar där idén och förklarar varför det finns god anledning att sätta vårt hopp till basinkomst för att möta samtida och framtida utmaningar i form av utanförskap och ekonomisk osäkerhet. 

Se inspelningen av seminariet här