Öppet seminarium

Vår framtid - en dag om de långa perspektiven

Datum: 11 november 2023
Tid: 10:30-15:00

Lördag den 11 novemberarrangerar vi med anledning av Institutet för framtidsstudiers 50-årsjubileum föredrag och samtal om framtidsperspektiv tillsammans med Nordiska museet som firar 150 i år!

KÖP BILJETT HOS NORDISKA MUSEET >

-----------------------

Vart är vi på väg? Vart vill vi? Och vem är det som styr, egentligen? Under den här dagen vrider och vänder vi på framtiderna. Både de som väntade oss förr och de vi blickar framåt mot nu. 

I hundratals år har framtiden genererat dramatiska idéer om både utopi och undergång, men med dagens galopperande klimatkris har en allt mer konkret framtidsmedvetenhet vuxit fram både i Norden och resten av världen.

Hur ska det gå? Vem ska bestämma? Vad hoppas vi på? Kan tekniken rädda oss eller är den i själva verket ett hot? Och vad säger egentligen framtidssynen om vår egen tid?

Dagens debatt om morgondagens miljö, teknik, krig och möjligheter präglas ofta av nuets ramar snarare än det okända, osäkra och avlägsna. Under dagen får vi praktiska exempel på hur bedömningar, värden och tänkande förändras om vi planerar för hundra år i stället för fyra år framåt.

Program

Förmiddagspasset 10:30-12:15

Inledning av Sanne Houby-Nielsen, styresman Nordiska museet och Gustaf Arrhenius, vd Institutet för framtidsstudier.

Vad är framtiden?

Framtiden kan vara lång eller kort, beroende på vem som betraktar den. I detta pass diskuterar vi hur människan såg på framtiden förr, hur vi försökt fånga den och vilken förmåga vi som art har att förstå det som ännu inte hänt.

Vilka möjligheter har människan att förstå framtiden?
Mats Lekander, professor i psykologi vid KI och SU, och aktiv i poddarna Destruktiva relationer (SU) och Psykologisk forskning (KI).

Framtiden då och nu – ett besök i arkivet
Jörgen Löwenfeldt, journalist och projektledare för Nordiska museets digitala insamlingar. Arbetar just nu med insamlingen Vår framtid.

Hur har vi studerat framtiden förr?
Jenny Andersson, professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, har forskat på framtidsstudiernas historia. Jenny är författare till böckerna The Future of the World och Slaget om framtiden.

Panelsamtal: Så tar vi makten över framtiden
Framtiden är inte förutbestämd, men rörlig. Det finns alltså utrymme att ta makten över den. I det här panelsamtalet ges exempel på hur man tar sig an framtiden i politiken, i akademin, och i juridiken.

Carl Tham, politiker, ämbetsman och samhällsdebattör som vid Institutet för framtidsstudiers födelse 1973 var partisekreterare för Folkpartiet.
Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi samt vd för Institutet för framtidsstudier sedan 2014.
Douglas Malm Rath, styrelsemedlem i föreningen Aurora, en ungdomsledd grupp som stämmer staten för ett klimatarbete som är så bristande att det hotar barns och ungdomars framtid.

Eftermiddagspasset 13.15-15.00 

Framtiden i praktiken

För vissa organisationer är framtiden högst påtaglig i det dagliga arbetet. I det här passet diskuterar Svalbards fröbank, som sparar växter för framtida generationer, och Future library, ett konstnärligt projekt med syfte att samla berättelser till nästa århundrade, hur de hanterar de långa tidsperspektiven i en värld i ständig förändring.

Hur arbetar Svalbards fröbank med den långa framtiden?
Lise Lykke Steffensen (Danmark), direktör NordGen som driver Svalbards fröbank.

Future Library: Framtiden som konstverk
Anne Beate Hovind (Norge), styrelseordförande Future Library.

Analys och kommentar av Lotten Gustafsson Reinius, professor i etnologi, SU, och innehavare av den Hallwylska professuren vid Nordiska museet.

Panelsamtal: Vem står för framtidsvisionerna?
Varifrån får vi våra idéer om framtiden? När politiker fokuserar på tiden till nästa val skapas utrymme för andra visionsproducenter. Teknikföretag, aktivister och kulturskapare målar upp framtider utifrån sina respektive perspektiv. Men vilka visioner behöver vi? I den här panelen utgår vi ifrån en introduktion av Karim Jebari för ett samtal om framtidsbilder.

Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier, som särskilt intresserat sig för sociala konsekvenser av nya teknologier och långsiktiga risker för mänskligheten.
Lyra Ekström Lindbäck är författare, kritiker och doktor i filosofi. Hon har bland annat skrivit science fiction-romanen ”Allting växer”.
Gustav Martner är kreativ chef för Greenpeace i Norden där han använder sina tidigare erfarenheter från reklamvärlden för att bland annat arbeta för ett fossilreklamförbud.
Anders Ynnerman är visualiseringsforskare och programdirektör för Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP)

Aktiviteter utanför Samlingssalen

Har du ingen biljett till föredragspassen? Det finns gott om aktiviteter i huset för att vidga tankarna kring framtiden. Christian von Essen spelar in livepodd med "Heja framtiden!". Föreningen Norden delar ut rapporten Nordperspektiv. Illustratören Jenny Svenberg Bunnels projekt “90-plussarna tror på en ljusare framtid” visas upp. Dessutom mingel i restaurangen där du får chansen att träffa talarna och prata med dem under lättsammare former. Och så kan man förstås dela med sig av sina egna framtidstankar i jubileumsinsamlingen Vår framtid!

 


Tidigare aktiviteter och dokumentation