Öppet seminarium

Offentliga samtal: Den klimatstressade stadens ansikte - urban form vid krisens front

Datum: 12 oktober 2023
Tid: 09:00-10:30

Frukostkaffe med smörgås serveras från kl. 08.30.

Plats: Stadsmuseet, Ryssgården vid Slussen, Stockholm

Anmäl dig här >

Mänskligheten har 10 år på sig att reducera växthusgasutsläppen med minst 50 procent och 30 år på sig att uppnå koldioxidneutralitet – och denna logistiska revolution står och faller med staden. År 2050 kommer sju av världens 10 miljarder människor att bo i städer och år 2100 kommer ett växande antal megastäder ha över 50 miljoner invånare. 

De flesta urbana regioner ligger på mjuk mark där flod möter hav och ställs just nu inför valet att anpassa sig och utvecklas – eller försvinna. I Miami, en av världens mest hotade kuststäder, har försäkringsbolag slutat försäkra fastigheter. Vilka blir anpassningens estetiska former? Bör storskalighet snarare än småskalighet vara hållbarhetens mantra? Vilka nybrutalistiska former kommer i så fall födas? Vilka arkitekter ritar på framtida lösningar som inkluderar den majoritet som varken har råd med elbil eller ekoby? Hur ser sådana lösningar ut? Kan det bli snyggt? Eller är frågan om snyggt och fult överspelad givet nödläget?

Så sätts storstaden i arbete
Lars Marcus, arkitekt, professor i stadsbyggnad, författare till aktuella boken Städernas stenar och forskningsledare för Spatial Morphology Group (SMoG), om storskalig närhet som motor i stadsbebyggelsens klimatanpassning.

Släpp ordningen, omfamna kaos! 
Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur och forskare i projektet ”
Coastal adaptation through flexible land use”, om hur klimatförändringar och ett stigande hav helt kastar om förutsättningarna för stadsutveckling.

Panelsamtal med:  
Susanne Fagerberg
, naturskadespecialist Länsförsäkringar
Annica Kvint, arkitekturkritiker i Dagens Nyheter och redaktör tidskriften Arkitektur.

Moderator: Ludvig Beckman

Seminariet kan bevistas på plats eller online. Anmäl dig här >

Offentliga samtal - forskare möter praktiker, är en seminarieserie som arrangeras i samarbete med Vetenskapsrådet. För att se tidigare seminarier i serien, besök spellistan på vår youtube-kanal.


Tidigare aktiviteter och dokumentation