Ny studie: Därför är skatteflykten så hög i Italien

I Västeuropa ligger Italien i topp när det gäller skatteflykt. År 2013 undandrogs uppskattningsvis 27 procent av hela skatteintaget i Italien. Vad beror det på? Josef Hein, statsvetare och forskare vid Institutet för framtidsstudier har i den nya artikeln "Culture and tax avoidance: the Italian case” undersökt varför italienarna i så hög grad är ovilliga att betala skatt. 

Kultur används ofta som den variabel som främst förklarar benägenheten till skatteflykt, men fler faktorer för utvecklingen av människors inställning till skatt finns. Dessa är mindre utforskade. I sin artikel redogör Hien Italiens historia och religionens centrala roll som en moraliserande kraft i kulturens utveckling, som därefter påverkar folkets inställning och tillit till staten. I fallet med Italien finns en stark konflikt mellan stat och kyrka med djupa historiska rötter.

- Under återföreningen hotades Vatikanen både spirituellt och politiskt av den italienska statens integration. Katolska tänkare utvecklade idéer kring rimlig beskattning som sökte att rättfärdiga en viss skatteflykt genom att ifrågasätta statens legitimitet, säger Josef Hien. 

Studien visar också att italienarnas syn på sig själva och andra italienska medborgare som otillförlitliga cyniker har en inverkan. En stor andel litar inte på att andra är ärliga när det gäller skatter. Ett annat resultat är att de som skattefuskar i Italien gör det med mindre summor, än de som fuskar i till exempel Sverige.  

Hien drar slutsatsen att flera perspektiv parallellt påverkar människors benägenhet till skattefusk. Dels beror det på missnöje med vad man får för sina skattepengar samt en rationell kalkyl kring risken att bli upptäkt, samt hur ärliga man tror att andra är. Men studien visar också att skattefusk kan berättigas av en historiskt uppbyggd bristande tillit till staten.

- I fallet med Italien har religion varit en drivande kraft i denna bristande tillit. Detta visar att förståelse för religion behövs för att fullt ut förstå politiken, säger Josef Hien. 

Artikeln utmanar vedertagna tankar och öppnar för nya sätt att se på demokratiskt beslutsfattande genom att påvisa hur kyrkan påverkar skattemoralen. Tidskriften Critical Policy Studies tilldelade därför Hiens artikel the Herbert Gottweis Prize for Best Article 2022 

Läs hela artikeln: Culture and tax avoidance: the Italian case

 

Relaterat material