Ny rapport om barnfattigdom

Ingen ökning av barnfattigdomen i Sverige. Det konstaterar Carina Mood och Jan O. Jonsson i den nya rapporten Ekonomisk utsatthet och välfärd bland barn och deras familjer 1968–2010, där också barn själva får komma till tals om sin ekonomiska situation.

Rapporten bygger på flera olika riksrepresentativa datamaterial samt på barns egna rapporter om ekonomiska problem och materiell standard. Den visar att fattigdomen bland barnfamiljer enligt de flesta definitioner idag är historiskt låg – extremt låg i ett internationellt perspektiv. Svenska barnfamiljers ekonomi har förbättrats sedan slutet av 1960-talet, särskilt sedan lågkonjunkturen i mitten av 1990-talet.  Den internationella lågkonjunkturen som började 2008 har inte haft några märkbara effekter för barnfattigdomen i Sverige.

Samtidigt har inkomstskillnaderna mellan barnfamiljer ökat kraftigt sedan 2006 och fattigdomen koncentreras allt mer till barn vars föräldrar inte förvärvsarbetar.

– Ojämlikheten i inkomst bland barnfamiljer har ökat under en längre period men tidigare var det samtidigt många som fick höjda realinkomster och därmed tog sig över den absoluta fattigdomsnivån, säger Jan O Jonsson, professor i sociologi. Nu har vi en situation där ojämlikheten ökar samtidigt som de fattiga barnfamiljernas ekonomi inte förbättras.

Rapporten utgör en av flera underlagsrapporter till Socialstyrelsens nyligen publicerade Barns och ungas hälsa, vård och omsorg.

Läs mer i pressmeddelandet

Till rapporten

Till Socialstyrelsens huvudrapport