Avtackning för professor Larry Temkin

Professor Larry Temkin, en framstående tänkare inom moralfilosofi, går nu i pension. Under en konferens på Rutgers universitet firades han av en rad välkända talare och deltagare. Vår VD, Gustaf Arrhenius, var en av dem.

Han höll föredraget “Inequality and Population Change”, om analys som vidrör liknande ämnen som Temkins inflytelserika insats om ojämlikhet, där han resonerar kring de många bakomliggande faktorer för ojämlikheters komplexitet. Huvudsakligen handlar det om att ställa frågan: När är en ojämlikhet värre än en annan?


Professorerna Peter Singer och Angus Deaton deltog i firandet. Singer är filosof och professor i bioetik, bäst känd för sitt arbete om global fattigdom och boken Djurens frigörelse, varvid Deaton är en professor inom ekonomi som främst forskar om fattigdom, ojämlikhet, hälsa, välmående och ekonomisk utveckling. Han vann Nobelpriset i ekonomi 2015.

Talarna inkluderade även:

Under sin akademiska karriär har Larry Temkin gjort betydande bidrag till den filosofiska forskningen, som utmanar djupt rotade intuitioner om moral. Han väcker även frågor om gränserna för våra moraliska plikter och i vilken utsträckning vi är skyldiga att hindra lidande och främja jämlikhet.

Larry Temkins idéer har en bestående påverkan på etiska debatter. Hans forskning om jämlikhet, praktiskt förnuft, och godhetens natur har gjort ett starkt avtryck på diskussioner kring fortplantning, miljöetik och framtida generationer. Hans böcker, artiklar och föreläsningar har motiverat otaliga forskare och hans tankeväckande frågeställningar har utmanat etikforskningens tillstånd. Hans arbete kommer därmed tveklöst att vara en långt kvarstående källa för kontemplation och inspiration för framtida generationers filosofer och tänkare.

Institutet hade förmånen att vara värd för föredrag av Larry Temkin. En av dessa kan ses på IFFS Youtubekanal: Equality as Comparative Fairness

2015 intervjuades Larry Temkin för IFFS Podcast: Om jämlikhet och vad vi faktiskt vill uppnå med den