Greta och algoritmerna – vem gör vad?


Greta Thunberg är som mediefenomen – analyserat i SR:s samhällsmagasin Studio ett – lika skrämmande som Donald Trump, menar den konservative filosofen och författaren Roland Poirier Martinsson medan kommunikationsanalytikern David Orlic kallar henne en av världens mest ”polariserande personer”.

Det är idag inte politik eller idéer i sig som driver fram polarisering utan algoritmerna, menar Orlic, eftersom det enda som syns i människors flöden är när någon är ”väldigt för” eller ”väldigt emot” någonting – ”och Greta Thunberg levererar verkligen på båda dessa punkter. Jag har sällan sett en mer polariserande samhällsröst.”

Det märkvärdiga med Thunberg, menar Pontus Strimling, expert på normförändringar och forskningsledare på Institutet för framtidsstudier, är att hon är så ”otroligt bra” i den roll hon spelar. Men global uppmärksamhet, menar han, är snabbt övergående och om inte budskapet snart går från individ till struktur kommer hennes rörelses avtryck bli marginellt: ”Inga rörelser klarar av att hålla sig kvar i rampljuset för alltid. Och om man då inte under sitt lilla uppmärksamhetsfönster lyckas driva igenom nya lagförslag så har man inte gjort så stor skillnad.”

Lyssna på hela reportaget och debatten om fenomenet Greta i Studio ett, inslaget börjar 14.30 minuter in i programmet.