Föredrar arbetsgivare pappor?

Föräldraskap påverkar kvinnor och mäns situation på arbetsmarknaden olika. Tidigare forskning har visat att medan män gynnas av att skaffa barn så halkar kvinnor efter både löne- och karriärmässigt när de blir föräldrar. Beror detta på att arbetsgivare föredrar pappor och diskriminerar mammor i rekryteringsprocessen? Nej, visar en ny studie av forskare verksamma vid Institutet för Framtidsstudier.

I studien som publicerats i European Sociological Review testar sociologerna Magnus Bygren, Anni Erlandsson och Michael Gähler om arbetssökande på den svenska arbetsmarknaden utsätts för rekryteringsdiskriminering på grund av kön och föräldraskap, och om sådan diskriminering är beroende av hur kvalificerat yrket är.

Genom en bred experimentstudie där kön och föräldraskap slumpmässigt fördelades på fiktiva arbetssökande sökte forskarna 2 144 jobb på den svenska arbetsmarknaden. I studien inkluderades 18 olika yrken, bland annat revisor, receptionist, förskole- och gymnasielärare, städare, dataingenjör och sjuksköterska. Ansökningarna skickades till arbetsgivare i och i närheten av de tre största städerna i Sverige.

– Studien bidrar med ett viktigt resultat, det verkar inte som att arbetsgivare diskriminerar mot mödrar, säger Michael Gähler.

Resultatet baseras på andelen svar som de fiktiva arbetssökandena fick. Som ett svar räknades respons från arbetsgivaren som kunde involvera att arbetssökanden erbjöds jobbet, erbjöds arbetsintervju eller att arbetsgivaren ville har mer information. Tydligt negativ respons eller automatiskt genererad respons räknades som ett uteblivet svar.

Antalet svar skiljde sig generellt åt mellan mindre kvalificerade jobb som fick runt 20 procent svar och högre kvalificerade jobb som fick runt 50 procent svar.

Alla skillnader som rörde föräldraskap var så pass små att de inte gick att utesluta att de handlar om slump. Till exempel så fick mammor 36,4 procent svar medan pappor fick 39,1 procent svar. Jämförelsevis fick kvinnor utan barn 39,2 procent svar och män utan barn 41,5 procent svar. Det fanns en tendens att arbetsgivarna inom mindre kvalificerade yrken föredrog icke-föräldrar, medan föräldraskap inte verkade betyda så mycket inom mer högkvalificerade jobb. Men även denna skillnad var för liten för att utesluta att det handlar om slump.

Tidigare studier har visat att föräldraskap innebär karriär- och lönemässiga nackdelar för kvinnor, både i Sverige och andra länder. För män tycks däremot föräldraskap föra med sig positiva effekter på lön och karriär. Den relativa fördelen av föräldraskap för män jämfört med kvinnor bidrar till lönegapet, gapet är också större mellan föräldrar i Sverige jämfört med icke-föräldrar. Författarna framhåller att det ofta spekuleras i hur arbetsgivarens tankar och preferenser påverkar könsskillnaderna på arbetsmarknaden, utan empiriska fakta. 

– Det är många forskare som tror att diskriminering är en viktig mekanism, men det är ingen som har testat om det faktiskt är så, därför är vår studie ett viktigt bidrag, säger Magnus Bygren.

Forskare har argumenterat att arbetsgivare i välfärdsstater där det finns regler och lagar som stödjer föräldrars frånvaro från arbetet när de får barn teoretiskt sett skulle vara mer benägna att diskriminera mammor på arbetsmarknaden, då mammor oftare är borta längre än pappor. Studiens resultat motsäger detta. Då gapet mellan mammor och pappor på arbetsmarknaden inte verkar kunna förklaras av att arbetsgivaren diskriminerar mammor i rekryteringsprocessen bör svar på föräldraskapets olika påverkan på kvinnor och män sökas på andra håll.

– Det kan handla om att män och kvinnor gör olika typer av val när de har blivit föräldrar, menar Magnus Bygren.

Do Employers Prefer Fathers? Evidence from a Field Experiment Testing the Gender by Parenthood Interaction Effect on Callbacks to Job Applications i European Sociological Review 2017, vol 33, no 3

 Läs ett blogginlägg av Magnus Bygren om studien