Hoppa till innehållet

Altruistiska bestraffare - hjältar eller skitstövlar?

Pontus Strimling studerar normer och har bland annat tittat på straffets roll för upprättandet och förändrandet av normer. Straff kan användas i alla möjliga vardagliga situationer för att signalera var gränserna går för acceptabelt beteende, straff som kan vara så subtila att den bestraffade inte säkert uppfattar straffet i sig, men konsekvenserna av det.

Bestraffarna har alltså en viktig roll i en gemenskap, ändå är de inte särskilt omtyckta. Alla är inte heller lika benägna att agera bestraffare, så vilka är de? Är de människor med särskilt hög moral, eller människor med särskilt kort stubin? Lyssna till en intervju med Pontus, gjord av kollegan och filosofen Karim Jebari.

Diskussionen utgår ifrån texten "Regulating the regulation: Norms about punishment" som ingår i boken Social dilemmas: New perspectives on reward and punishment.

Läs texten här

Pontus har tillsammans med Kimmo Eriksson skrivit flera artiklar på ämnet normer och straff, den senaste är Asymmetries in punishment propensity may drive the civilizing process.