Om mänsklighetens gränser och riskerna med teknisk utveckling

Det är svårt att veta vart den kunskap vi förvärvar och den teknik vi utvecklar kan föra oss. Ibland får vi inte förrän långt efteråt reda på hur dessa kunskaper eller tekniker kan gagna – eller skada oss. Om detta handlar Karim Jebaris doktorsavhandling.

Den tekniska utvecklingen rusar nu på flera områden där resultaten tycks kunna få stor påverkan på våra liv, och om vi vill hinna med en bedömning av vad som är önskvärt att utveckla eller inte gäller det att hänga med.

Karim Jebari på Institutet för Framtidsstudier har just fått sin doktorsavhandling i handen, Human Enhancement and Technological Uncertainty. Essays on the Promise and Peril of Emerging Technology. Som doktorand i filosofi tittar han här på utvecklingen ur ett etiskt perspektiv, framför allt genom exemplet ”human enhancement” (ung. mänsklig förbättring).

I sju kapitel går han bland annat igenom användningen av hjärnimplantat och dess framtida användningsområden, möjligheten att förbättra våra kognitiva förmågor och stärka vår benägenhet att handla moraliskt riktigt, vår plikt att återuppväcka utdöda djurarter och en sjukvård som inte utgår ifrån sjukdomar. Men han funderar också över var gränserna för utvecklingen går och hur vi ska förhålla oss till risker med teknik som ännu inte finns.

Lyssna på en intervju med Karim där han utifrån sin avhandling pratar om olika sorters ”human enhancement”, om schimpanser med kalashnikovs, om självlysande fiskar, om hur vi kan se in i framtiden och om var gränsen går för vad vi bör göra med människan som art.


 

Human enhancement - intervju med Karim Jebari om hans doktorsavhandling by Institutet För Framtidsstudier on Mixcloud


 

Välkommen då Karim försvarar sin avhandling på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, fredag den 12 december kl. 10.00 på Lindstedtsvägen 5 i sal D2.

 

Relaterat material