Man vill ju kunna klara sig! Fokus på individen och inte systemet för bättre äldreomsorg

Regler som stryper personalens frihet att uppnå resultat i verksamheten och personal som hindrar individen från att ta hjälp av teknik som redskap för att nå dit hen vill – det blir resultatet då diskussionen om äldreomsorgen lägger mer fokus på inspektioner och finansieringsmodeller än på det omsorgen egentligen är till för.

Det var lätt att bli både road och frustrerad över sakernas tillstånd när man lyssnade till inledningstalarna på Äldreriksdagens andra dag, 26 mars 2014, arrangerad av Sveriges kommuner och landsting. Talarna Bodil Jönsson, professor emerita i rehabiliteringsteknik och Anders Ekholm, vice vd för Institutet för Framtidsstudier, antog varsina perspektiv på möjligheten till förändringar i svensk äldreomsorg under rubriken Man vill ju kunna klara sig! Om teknisk och mänsklig assistans – förnyande kombinationer på den berördas villkor.

Omsorg handlar om att hjälpa en individ att göra det hen vill, inledde Bodil. Det är när man glömmer bort det som relationen mellan "de andra" i form av avlönade eller oavlönade medmänniskor och "det andra" i form av tekniska hjälpmedel kan förvandlas till en konflikt. Det är lätt att tro att det är bättre att få hjälp av en människa än av en maskin, men att öppna en dörr eller gå på toaletten med hjälp av teknik ger en helt annan känsla av makt än att göra detsamma med hjälp av en medmänniska. Tekniska innovationer har i alla tider hjälpt individer att behålla sin självständighet och gruppen äldre har kanske gynnats mer än några andra. Dagens informationsteknologi kan dessutom hjälpa många människor ur ensamhet och isolering.

Framtiden drivs fram av individen, tog Anders vid. Det är brukarna, inte systemet som kommer med det nya. Det staten behöver göra är att skapa utrymme för att denna utveckling skall kunna ske, inte styra den och absolut inte driva den. I debatten uppstår ofta krav på organiseringen av omsorgen när det dyker upp problem. Men de lösningar som förs fram har enligt forskningen ingen effekt på resultaten, vare sig förstatligande, kommunalisering, fler regler eller annan styrning. Statens roll bör vara att säkra infrastrukturen för att underlätta det kollektiva lärande som driver på utvecklingen. Att hjälpa individer och verksamheter att göra rätt – det är det enda som vi faktiskt vet fungerar.

Se en inspelning av talet hos www.skl.se (börjar ca 10 minuter in)

Se fler inspelningar från Äldreriksdagen, 25–26 mars 2014

Relaterat material