Lag eller näve? En intervju om Socialdemokraterna och politiskt motstånd

Hur organiserar man politiskt motstånd? Är det rimligt att använda icke-demokratiska metoder för att skydda ett demokratiskt samhälle? Och hur håller man ihop en stor organisation kring en gemensam strategi? Lyssna på en intervju med historikerna Johan A Lundin och Victor Lundberg.

Den 11 mars kom Johan och Victor - båda forskare vid Malmö högskola - till vårt forskarseminarium för att berätta om sin artikel "Med ett våldsamt knytnävsslag och en välriktad spark? SSU och den nazistiska utmaningen 1933", publicerad i tidskriften Arbetarhistoria 2014:1–2. I den berättar de om hur SSU i Skåne reagerade på nazisternas maktövertagande i Tyskland 1933, då det tyska socialdemokratiska partiet förbjöds och de nationalsocialistiska partierna i Sverige fick luft under vingarna.

Forskningsprojektet handlar om hur Socialdemokraterna som parti utvecklades under den här tiden och vilket inflytande just händelserna runt andra världskriget har haft på den interna politiska kulturen. I den här första delstudien konstaterar de att det 1933 rådde betydande skillnader mellan hur man betraktade händelseutvecklingen på lokal respektive central nivå i partiet. Man kan också se att både de strategier och de diskussioner som fördes angående hur man skulle möta fascisterna i Sverige på den tiden fortfarande har bäring idag. Det handlar om grundläggande frågor om gränserna för demokrati och om vilka värden som ska premieras.

Lyssna på en intervju där Johan och Victor berättar om studien för Gustaf Arrhenius och Erika Karlsson.

 

Lag eller näve? Intervju med Victor Lundberg och Johan A Lundin om SSU och en antifascistisk kamp by Institutet För Framtidsstudier on Mixcloud


 

Artiklarna som Johan pratar om i intervjun hittar du hos Limhamns museum.
Slaget på Limhamns torg (pdf)
Lag eller näve? Stormöte i Limhamn för demokrati - ett 75-årsminne (pdf)

 

Relaterat material